ΔΕΔΕ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 20/1/2018

Απάντηση σε δημόσια ανακοίνωση Συγκλήτου Πανεπιστημίου Κύπρου (17/1/2018) και ανακοίνωση Πρυτανείας (19/1/2018) (pdf)

Με λύπη μας διαβάσαμε στα ΜΜΕ τις νέες ανακοινώσεις των Αρχών του Π.Κ. που φέρουν την υπογραφή της Συγκλήτου και ακολούθως της Πρυτανείας. Οι ανακοινώσεις συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την προσφορά των Διδακτορικών Επιστημόνων ενώ το Πανεπιστήμιο επωφελείται από την ποιότητα της ερευνητικής και διδακτικής τους δραστηριότητας, κερδίζει κονδύλια και χρησιμοποιεί τις δημοσιεύσεις τους για να ανεβαίνει στα rankings.

Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε συγκεκριμένα σημεία της ανακοίνωσης της Συγκλήτου που προσπαθεί να εκθειάσει το ΠΚ ως ενδιάμεσο χώρο μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για τους επιστήμονες με διδακτορικό τίτλο. Με αυτήν την προσπάθεια μειώνουν το ΠΚ σε ένα θεσμό όπου η απασχόληση έχει μόνο μεταβατικό χαρακτήρα και σπρώχνουν τους συμβασιούχους επιστήμονες προς άλλα πανεπιστήμια. Αυτό είναι ξεκάθαρα υποτιμητικό για το ίδιο το ΠΚ, το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται σταθμός, όπου οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν στη διδασκαλία και στην έρευνα σε μια πιο μακρόπνοη βάση έτσι ώστε να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της εμπειρίας και των γνώσεων τους στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Το ΠΚ παρουσιάζεται ως ευεργέτης που ενθαρρύνει τους Διδάκτορες να απασχολούνται και σε άλλους οργανισμούς, τη  στιγμή που πέραν από τους χαμηλούς μισθούς, στις ερευνητικές συμβάσεις υπάρχουν ρήτρες απαγόρευσης άλλης εξωτερικής απασχόλησης. Ταυτόχρονα δηλώνεται κυνικά ότι οι όροι εργοδότησης καταγράφονται ρητά στις συμβάσεις, και άρα αποτελούν επιλογή οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που οδηγούν τους διδάσκοντες σε 4,5 μήνες το χρόνο στην ανεργία. Για την επίκληση σε διεθνείς πρακτικές απαντήσαμε σχετικά στο Συμβούλιο του Π.Κ. και αναφέραμε την μη ουσιαστική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού προτύπου EURAXESS για την εργοδότηση ερευνητών που προβλέπει ψηλή και κλιμακωτή μισθοδοσία αναλόγως προσόντων σε όλους τους συμβασιούχους ερευνητές.

Το ότι το Π.Κ. εργοδοτεί «550 Ειδικούς Επιστήμονες Έρευνας ή Διδασκαλίας» πρόκειται για θόλωμα των νερών που επιχειρείται, ενσωματώνοντας σ’ αυτούς εργαζόμενους μεταπτυχιακούς συνεργάτες και υποψήφιους διδάκτορες. Σε αντίθεση, η ΔΕΔΕ εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των επιστημόνων, κατόχων διδακτορικού, με υψηλά προσόντα στην έρευνα και στη διδασκαλία και αρκετά χρόνια μεταδιδακτορικής εμπειρίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Εμείς ως Συντεχνία ΔΕΔΕ είμαστε εδώ και χρόνια έτοιμοι να συζητήσουμε τα προβλήματα που συνοδεύουν το καθεστώς απασχόλησης μας στο ΠΚ, καθώς και πώς αυτό μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά τα προσόντα μας. Επιδιώξαμε πολλές φορές τον διάλογο, όμως οι συμφωνίες μεταξύ εμάς και Αρχών του ΠΚ δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, μια μάζα αναλώσιμων επιστημόνων, που ενώ προσφέρουν ποιοτικό έργο στο πανεπιστήμιο, στερούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Υποστηρίζουμε ότι ο διάλογος χρειάζεται να είναι σε σωστή, θεσμοθετημένη βάση για να οδηγήσει σε αποτελέσματα.

Ζητούμε από τις Αρχές του ΠΚ να υλοποιήσουν την υπάρχουσα συμφωνία του Ιουνίου, ενσωματώνοντας τις πρόνοιές της στις τρέχουσες συμβάσεις και προκηρύξεις, και να μας καλέσουν επίσημα σε διάλογο με στόχο μια συνολική συμφωνία που θα ρυθμίζει δίκαια και έλλογα την εργασία μας. Ζητούμε να ανοίξει ο δρόμος για ένα ουσιαστικό διάλογο, ελπίζουμε στη βάση του αλληλοσεβασμού μεταξύ της Συντεχνίας μας και του Π.Κ. ως εργοδότη μας, για τη συνομολόγηση μιας συλλογικής σύμβασης για τους όρους απασχόλησης όλων των διδακτόρων στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο εμάς αλλά το ίδιο το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες, τις επόμενες γενιές ερευνητών και ακαδημαϊκών, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Το εκπληκτικό κύμα στήριξης της απεργίας της ΔΕΔΕ από τον φοιτητικό κόσμο και σημαντική μερίδα του μόνιμου ακαδημαϊκού προσωπικού, συντεχνίες και οργανωμένα σύνολα, πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, το αποδεικνύει.